bamo white

Benyújtotta környezethasználati engedélykérelmét az ácsi katódanyag-gyár beruházója

Benyújtotta környezethasználati engedélykérelmét a Bamo Technology  Hungary Kft., az Ácsra tervezett katódanyag-gyár beruházója – tájékoztatta a cég képviselője a helyieket az ácsi munkabizottság legutóbbi ülésén.


Megtartotta márciusi ülését az ácsi katódanyaggyár-beruházás kapcsán létrehozott munkabizottság. A testület tagja többek között az ácsi polgármester, a jegyző, több képviselő, a környező települések polgármesterei, a helyi civil szervezetek képviselői, valamint az Ácson 1,3 milliárd eurós beruházással katódanyaggyárat építő BAMO Technology Hungary Kft. is. Az ülésen a vállalat képviselője tájékoztatást adott a projekt jelenlegi állásáról, valamint válaszolt az elmúlt hetekben felmerült kérdésekre.


Fülöp Ferenc, a Bamo Technology Hungary Kft. közkapcsolati igazgatója azzal kezdte tájékoztatóját, hogy február 13-án lezárult a beruházás területén az archeológiai feltárás. A Magyar Nemzeti Múzeum régészei egy Árpád-kori falu nyomait találták meg, összesen 11 házzal – ez a 4. legnagyobb hasonló lelet Magyarországon.


A település XI.-XII. századi lehet. A szakemberek minden leletet elszállítottak és még legalább egy éven keresztül fogják vizsgálni azokat. Ezt követően a Tatai Múzeumba kerülnek a leletek, innen pedig kikérhetők majd egy ácsi bemutató tárlathoz is.

A projekt 2023 decemberében megkapta az előzetes építési engedélyt, így a területen megkezdődött a földmunka és egy csarnoképület mélyalapozása, 41 ezer négyzetméteren. A cég március 1-jén benyújtotta környezethasználati engedélykérelmét is a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatalhoz. Ez az engedély a feltétele a teljes építési engedély kérvényezésének. A környezethasználati engedélykérelem részleteit Fülöp Ferenc foglalta össze a munkabizottság tagjainak. Az engedélykérelemnek – az iparági gyakorlattól eltérően – nincs titkosított része, a főanyag több mint 200 oldal terjedelmű.


A közkapcsolati igazgató kérdésre újra ismertette a gyártási folyamatot, hangsúlyozva: az akkumulátor-gyártás és a katódanyag-gyártás két teljesen különböző gyártási folyamat. Alapvetően mások a bemenő és kimenő anyagok és a felhasznált technológia is. A katódanyag előállításához kétféle alapanyagra van szükség, a lítiumsóra, illetve a prekurzorra, ami egyfajta homogén fémhidroxid, a fémrácsban nikkel, mangán és kobalt atomokkal.


A jelenleg hatályos magyar jogszabályok szerint a nikkel, mangán és kobalt keveréke, az NMC nem számít veszélyes anyagnak. Ettől függetlenül Ácson a lehető legnagyobb körültekintéssel kezelik majd a teljes munkafolyamat során. A lítiumsó pedig veszélyes anyag besorolásban van, ezért kezelése a jogszabályok által előírt óvatossággal történik.


A fejlett folyamattervezésnek és technológiának köszönhetően a katódanyag-gyártás biztonságos és kockázatmentes. Az anyagokat zárt láncban, biztonságos környezetben, szigorú biztonsági előírásoknak megfelelve kezeli, szállítja, tárolja és használja fel a BAMO.


Az anyagok rakodása, mozgatása automatizáltan, vezető nélküli targoncákkal történik, emberekkel nem érintkezve. A zsákokat daruval emelik a háromszintes gyártósor tetején található tartályokba, ezután történik meg az anyagok többszöri keverése, aprítása, illetve összesütése. Az anyagot kerámiatálcákra helyezve elektromos kemencén engedik át, majd mossák, víztelenítik és szárítják.

A technológia egésze zárt, por nem lesz az üzemben. A helyiségekben nagy hatékonyságú porelszívást és porleválasztást alkalmaznak. Az elkészült katódanyag is kétrétegű big-bag zsákokba kerül, majd automata targoncával a raktárépületbe viszik, ahonnan teherautóval szállítják el.


A berendezésekből három lépcsőben szűrt levegő távozik, a létesítmény 33 kéményén keresztül. A légkezelő rendszer háromkörös szűrésének első két köre HEPA légszűrőt, a harmadik kör pedig egy vizes mosót tartalmaz. A szabadba jutó levegő így minden határértéket tekintve megfelel majd az előírásoknak, és csupán olyan kis részecskeméretben tartalmaz port, illetve prekurzort, katódanyagot, lítiumsót és ezek keverékét, hogy az anyagok azonnal diffundálnak a légkörben, nem ülepszenek le sehol. A berendezések hűtésére használt vízből juthat még a légkörbe vízgőz, ez azonban nem érintkezik a gyártott anyagokkal, így egyáltalán nem szennyeződik. Fülöp Ferenc kérdésre hozzátette: 0,3 mikronnyi részecskék formájában távozik a kéményeken a kibocsátott anyag. A kibocsátott anyag mennyisége kapcsán egy számolt érték szerepel az engedélykérelemben, ennek várhatóan a negyede lesz a tényleges kibocsátás a közkapcsolati igazgató szerint. A BAMO legfontosabb célja, hogy megfeleljen a folyamatosan szigorodó előírásoknak és a cég legalább 10 évvel előtte jár ezeknek a szabályoknak az alkalmazott technológiában.


Kérdésre elhangzott: a telep északkeleti részén külön levegőszétválasztó üzem épül, amely oxigént, nitrogént és argont állít elő. Ez nem a BAMO-hoz tartozik, hanem egy másik, nemzetközi céghez. Erről rövidesen bővebb információt is szolgáltatnak a felek.


Fülöp Ferenc hozzátette: a katasztrófavédelem kifejezett elvárása volt, hogy a BAMO gyűjtse és tisztítsa meg az esővizet a létesítmény területén. A cég ezt megteszi, még úgy is, hogy ez sem technológiai, sem jogi szempontból nem lenne kötelező. 100 ezer négyzetméteren gyűjtik majd tehát az esővizet, az épületről, útról, járdáról egyaránt. Az ülésen elhangzott: ezt a lépést helyiek is üdvözlik, bizalomépítő lépésként értékelik.

Fülöp Ferenc elmondta: az üzem területe nem esik vízbázis védőövezetébe és működése a helyi talajra, a felszín alatti vízre semmilyen hatással sem lesz. A felszín alatti víz állapotát 12 monitoring kút segítségével figyelik, ezekből rendszeresen, akkreditált módon vesznek majd talajvízmintát, melyet akkreditált laboratóriummal meg is vizsgáltatnak.


A munkabizottság tagjai közül többen hangsúlyozták: az ülepedő por vizsgálatára is lenne helyi igény, a lakosságot az nyugtatná meg, ha ezt a BAMO-tól független cég végezné. Szentirmai István, Ács polgármestere hangsúlyozta: a helyi monitoringrendszer ügyét az ácsi képviselő-testület napirendre veszi következő ülésén.


Szintén helyi felvetésre Fülöp Ferenc megerősítette: a cég támogatja, hogy nyílt napokat tartson az építkezés ideje alatt, előzetes regisztrációt követően. Júniusban lehet építési engedélye a beruházásnak, onnantól akár hetente is kijelölhető egy-egy nap és azon belül pár olyan óra, amikor az érdeklődőket tudják fogadni.


Kérdésre a közkapcsolati igazgató elmondta: márciusban választja ki a projekt fővállalkozóját a BAMO, és figyelmébe fogja ajánlani a helyi cégeket. Számos vállalkozás már a BAMO-nál is jelentkezett.


Az építkezés területéről kitermelt humusz kapcsán pedig Fülöp Ferenc elmondta: továbbra is nyitottak a felesleg értékesítésére, ám a földvédelmi járulékot, amely 250 forint köbméterenként, meg kell fizetniük a vásárlóknak és a szállításról is gondoskodniuk kell. Az Ácsi Hírekben már megjelent a kapcsolódó felhívás, minimum 10 köbméter mennyiségre lehet jelentkezni.